Hi ha gent...

 

Hi ha gent que tot el que fa és per mirar d'obtenir plaer personal, per lleure d’un estil o d’un altre, per no sentir-se sols o per recrear-se en les pròpies necessitats afectives, en les amistats personals, en les colles d’afinitat,...

Hi ha gent que tot el que fa s’orienta al triomf personal o a tenir més poder econòmic, polític, laboral, humà, aportant ben poc o res de valor a la societat.

Hi ha gent que s’organitza per lluitar individualment o col·lectiva quan els perjudiquen directament els seus interessos personals.

Hi ha gent que dedica bona part del temps o recursos a ajudar lluites puntuals determinades, a ONGs amb finalitats específiques o a persones concretes i que mira de ser coherent amb els seus hàbits de vida personals.

Hi ha gent que dedica el seu temps a la a la transformació global, a engrandir la consciència i força comunitària, a promoure l’autoorganització col·lectiva permanent i sobirana, convidant els altres a que es desvetllin per unir les forces a fi que sigui el poble qui mani per al poble; sense tirans ni salvadors. O si més no, a estar-hi amatents per participar-hi quan sigui el moment.

Si observem el món avui, aviat deduïm quanta gent hi ha de cada classe.

I tu, de quin tipus de gent ets?

Si som conscients de tot el que està passant al món, de les morts diàries de persones, d’espècies i de cultures, l'ètica ens ckama que dediquem el nostre temps i energia, en la mesura que cadascú pugui, a estar amatents per quan se’ns presenti l’ocasió de reconquerir la sobirania democràtica comunitària de tots com a poble, a quan s’obrin nous camins que potser ara desconeixem, a col·laborar-hi des de la nostra posició o vocació, sigui quina sigui.

La penúltima opció és necessària, però mai suficient.  En una ocasió, en una xerrada arran d’una pregunta, l’orador va preguntar al que es lamentava: i tu, què estàs fent per transformar i millorar la societat, per evitar les injustícies del món? L’altra persona es va posar a plorar. Convé que tots ens fem aquesta pregunta de manera valenta.

Mentre no hi hagi menjar i sostre per a tothom, tots els presos són polítics –deia una pintada d’una paret a la vila de Gràcia-, i tots en som una mica co-responsables, mal que ens pesi.  Mentre no s’hagi assolit la llibertat personal i col·lectiva i la justícia social, cada acte que fem des de la consciència esdevé reivindicatiu, sense mai defallir. Potser per a molts de nosaltres el món no està tan malament, però en som una excepció. Necessitem espais pel gaudi i pel repòs, però que siguin per reprendre aire i, tot seguit, continuar amb el compromís ferm, valent i plaent vers l’evolució, vers la consciència plena de ser tots u, fins la victòria, sempre, amb la fermesa que ens dona saber-nos part d’aquest tot. Si tots ens hi poséssim, aviat podríem reposar plegats en un nou paradís fruit de l’esforç col·lectiu.

Tots triem lliurement què fem amb la nostra vida i amb el nostre temps; tots escollim les nostres prioritats a cada instant; tots disposem de les mateixes 24 hores cada dia.

Aquest escrit, amb totes les seves limitacions i mancances, només vol incitar a la reflexió.

 

 

Lluís Planas.  Agost de 2003

Entrades populars d'aquest blog

Vídeo conferència El camí a la plenitud, Lluís Planas, 2016

Entrevista sencera a Lluís Planas i Martí Olivella, documental "Xirinacs a contracorrent"

Programes de ràdio "Xirinacs avui", premi nacional de Ràdio Associació de Catalunya